TŘETÍ OKO - KYUSU KONVIČKA OD JAPONSKÉHO MISTRA SHORYU - 260 ML
Detailní popis produktu
Špičková konvička vyrobená mistrem Shoryu. Na výrobu této konvičky byla použita technika glazování Tenmoku.
Mistr Shoryu vyvinul svou osobitou glazuru, kterou se ještě nikomu nepodařilo napodobit.
Vyrábí se z živce, vápence a oxidu železitého. Čím rychleji se kus ochladí, tím černější bude glazura.
Tenmoku je známá svou variabilitou. Během zahřívání a ochlazování ovlivňuje tvorbu krystalů železa v glazuře několik faktorů. Dlouhý proces výpalu a hliněné těleso, které je navíc silně zbarvené železem, zvyšují možnost vtažení železa z hlíny do glazury. Zatímco je glazura roztavená, může železo migrovat uvnitř glazury a vytvářet povrchové krystaly, jako je tomu u glazury "olejové skvrny", nebo může zůstat v roztoku hlouběji uvnitř glazury a získat sytou lesklou barvu. Olejové skvrny jsou častější při oxidačním výpalu.
Delší doba chlazení umožňuje vytvořit maximum povrchových krystalů. K dosažení tohoto efektu mohou hrnčíři "vypálit" pec. Při běžném výpalu se pec pomalu přivádí na maximální teplotu přikládáním paliva, poté se přikládání paliva zastaví a pec se nechá pomalu vychladnout ztrátou tepla do okolního vzduchu. Při vypalování pece hrnčíř po dosažení maximální teploty pokračuje v přidávání omezeného množství paliva, aby zpomalil proces chladnutí a udržel glazury co nejdéle roztavené.
Barva glazur tenmoku může být různá, od tmavě švestkové (persimmonové) přes žlutou, hnědou až po černou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.