BAOBAB AFRICKÝ PRSTNATÝ (ADANSONIA DIGITATA) SEMENA BAOBABU - 3 KS
Detailní popis produktu
Výsev baobabu
Na jednom místě obrušte semeno smirkovým papírem nebo pilníkem tak, abyste narušili tvrdou vnější skořápku semene, ale zároveň nepoškodili vnitřní, bílou část semene. Poté semena zalejte horkou vodou (80 °C! - semena nevařte) a nechte 12-24 hodin máčet. Nabobtnalá semena lze vysévat, ta, která nenabobtnají, zalijte a máčejte znovu, případně před zalitím i více obrušte.
Vysévejte 1,5 - 2 cm hluboko do propustného substrátu (poměr 2 : 1 písek : zemina nebo humus) umístěného v mělkém květináči (cca 8 cm vysokém, aby nezadržoval moc vody) s 1 - 2 cm vrstvou drenáže (štěrk). Udržujte po celý den i noc teplotu 22 - 25 °C, rozhodně by neměla klesnout pod 20 °C. Dopřejte maximum světla, avšak chraňte před prudkým poledním sluncem. Zalévejte mírně jednou za několik dní, půdu udržujte mírně vlhkou. Nezalévat studenou vodou!
Osvědčil se výsev v letních horkých dnech, kdy přes den umístíme květináč se semínky ven na slunce a na noc dovnitř. Rovněž lze doporučit klíčení, pokud umístíme květináč na topení (podložený, aby teplota nebyla příliš vysoká).
Při dodržení uvedeného postupu baobab klíčí za 10 - 30 dní.
Pěstování baobabu
Semenáčky rostou velmi rychle. Zalévejte poté, co zemina na povrchu oschne. Při vytvoření 2-3 párů listů rostlinky přesaďte jednotlivě do prostornějšího květináče, ale ne příliš velkého, aby se v něm nedržela voda a ke kořenům mohlo teplo. Substrát dobře propustný (2 díly substrátu pro pokojové rostliny, 1 díl písku), na dně květináče vrstva drenáže. Od jara do konce srpna přihnojujte hnojivem pro rosliny okrasné listem.
Na podzim při snížení teplot pod 20 °C začnou žloutnout listy. Omezujte zálivku. Pokud listy na zimu opadají, rostlinu nezalévejte! Mohla by uhnít. Pokud jsou žluté, zalévejte jednou za 2 - 3 týdny. Jakmile na jaře začnou rašit pupeny, začněte zalévat častěji.
Baobab není mrazuvzdorný.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.