AČOKČA (CYCLANTHERA PEDATA) SEMENA AČOKČI - 5 KS

56 Kč
Skladem (>20 ks)
Možnosti doručení

Ačokča neboli korila je netradiční zelenina původem z Jižní Ameriky přezdívaná též paprikookurka. Důvodem je to, že ačkoli vypadá jako paprika, chutná spíše jako okurka. Přestože je velmi populární v mnoha zemích, v Evropě je tato tykvovitá rostlina dosud téměř neznámá. Jednoletá, popínavá liána, kterou u nás můžeme vypěstovat podobným způsobem jako okurku, roste do výšky 3-5 metrů.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Výsev ačokči

Semena naklíčí během 3-4 dnů na vlhkém papírovém ubrousku, který umístíme na misku a přikryjeme tabulkou skla nebo fólií. Při délce klíčků 2-3 mm jsou vhodná k umístění přímo na venkovní stanoviště. Zasadíme do dobře prohnojené půdy vždy dvě naklíčená semínka. Každou dvojici přikryjeme PET lahví s uříznutým dnem a horním otvorem prostrčíme oporu pro budoucí pnutí rostliny. Tento obal chrání mladou rostlinku před mrazíky a udržuje ji ve vlhku, dokud dostatečně nezesílí. Nebo můžeme ačokču předpěstovat na okenním parapetu nebo ve skleníku, ven doporučujeme nijak nechráněnou rostlinku vysadit až po 15. květnu. 

Pěstování ačokči

Ačokča potřebuje ke svému růstu oporu a jižní, sluneční stranu. Pokud si semínka zasadíme na jaře, na plody se můžeme těšit v srpnu či v září. Rostliny jsou citlivé na přízemní mrazíky, které je mohou zničit. Preferuje vlhké a hlavně teplé klima. Rostlina má ráda každodenní zálivku a občasné hnoje ní pro zvýšení výnosů.

Použití a zpracování ačokči

Plody se konzumují syrové, dušené nebo vařené. Použití i příprava je obdobná jako u paprik. Plody lze i nakládat společně s okurkami, cibulkami a karotkou do chutných, sladkokyselých nálevů nebo nakrájené na menší kousky sušit. Malé plody, které se konzumují celé, mají za syrova velmi příjemnou, hráškovou chuť. Větší plody je lepší rozříznout a tvrdá, černá semínka před konzumací odstranit. Plody ačokči se skladují v chladu v lednici, kde vydrží čerstvé i několik dní. Na rozdíl od okurky se dají konzumovat také listy, obdobně jako špenát.

Pěkně je pěstování i zpracování ačokči popsáno na http://achocha.unas.cz/.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: