Přijímáme platební karty

Zasílání novinek

Hořká okurka Momordika (Momordica charantia) semena - 5 ks Zobrazit v plné velikosti

Hořká okurka Momordika (Momordica charantia) semena - 5 ks

Rostlina dobře známá čínské medicíně, můžeme se setkat s názvem „hořká dýně“. Popínavá či plazivá rostlina původem z Indie, kde je známá jako Karavella, jejíž plody připomínají během zrání několik druhů nám známé zeleniny -  okurku a po dozrání žlutou dýni. Výhonky momordiky jsou až 5 m dlouhé. Její plody pomáhají snížit hladinu krevního cukru při diabetu a mohou být dobrým pomocníkem při hubnutí.

Více informací

S0076

14 balení skladem

25 Kč

Zákazníci s tímto zbožím dále nakoupili:

TIP: sušenou momordiku ve vynikající kvalitě naleznete ZDE.

Výsev momordiky

Semena vysejte do vysoce vyživené půdy, ideálně např. koňským trusem, který by měla být kyprá a nevysychavá, což se dá zajistit například rašelinou. Každé semeno dejte minimálně 90cm od toho předcházejícího. Semena mormodiky velmi dobře klíčí. Jakmile výhonky dosáhnou 3-4 cm délky, zaštípněte je, aby se rostlina mohla začít větvit. Když jsou výhony asi jeden a půl metru dlouhé, odstraňte vždy slabší výhonek a ten silnější veďte po síti nebo drátech. Když nasadí na květ, počkejte, až narostou dva tři listy a opět zaštípněte. Tím se podpoří růst plodů, které se začnou tvořit asi za dva měsíce od výsevu. Jestli nebudete mít štěstí a vytvoří se pouze samičí květ, odřízněte rostlinu nad nejspodnějším listem a nechte ji znovu obrazit.

Pěstování momordiky

Jelikož jde o poměrně náročnou subtropickou rostlinu, která vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost, doporučuje k úspěšnému vypěstování skleník, případně opravdu jižní okno a hojné rosení.  Miluje horko a světlo. Nikdy nedávejte mormodiku volně do záhonu k ostatním rostlinám – je vysoce půdokryvná a mohla by usmrtit ostatní rostliny v okolí, což byste jistě nechtěli, pokud půjde o něco jiného než plevel J.

Využití

Plody jsou hořké, ale zvykneme-li si na to, mohou nám zachutnat podobně jako pivo. Je možné je konzumovat syrové i vařené.  V nezralém stavu jsou zelené a chutnají jako tužší, šťavnatá a křupavá okurka. Ve zralém stavu hořkost téměř zmizí, šlupka zežloutne, zmoučnatí a svou konzistencí připomíná meloun. Dřeň se zbarví do vínové barvy a zesládne. Celoročně je možné ji užívat sušenou jako čaj. Kromě plodů se používají také výhonky a listy. 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Napište svůj názor

Napište svůj názor

Košík  

Žádné zboží

Poštovné 0 Kč
Celkem 0 Kč

K pokladně