BAZALKA POSVÁTNÁ TULSI (OCIMUM SANCTUM, OCIMUM TENUIFLORUM) - SEMENA BAZALKY 0,03 G (CCA 100 KS)

69 Kč
Skladem (>20 ks)
Možnosti doručení

Bazalka svatá či posvátná (též ocimum tenuiflorum) je posvátná hinduistická rostlinka Tulsi původem z Indie. Její sladká chuť a skořicová vůně je výborná pro přípravu ovocných salátů, čaje či exotických omáček. Především ale nachází široké využití v léčitelství, zejm. ajurvédském, neboť je znám nespočet léčivých vlastností všech částí této rostliny. Osivo je produktem organického zemědělství.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Výsev bazalky Tulsi

Doporučujeme bazalku předpěstovat v květináčích v březnu až dubnu. Semínka nezasypávejte, jen lehce přitiskněte do půdy a nádobu částečně zakryjte igelitem. Koncem května či v červnu můžete truhlíky umístit ven nebo celé rostlinky přesadit do volné půdy.

Bazalku Tulsi můžete pěstovat i v truhlíku či v květináči, v tom případě při přezimování v chladnější, světlé místnosti rostlina přežije jako víceletka.

Pěstování bazalky Tulsi

Rostlině vyhovuje slunná poloha a výživná vlhká půda (ne přemokřená). Pravidelná zálivka. Doporučuje se zaštipovat květy (stonek nedřevnatí a má jemnější chuť). Sklízíme obvykle od července do října.

Zpracování a účinky bazalky Tulsi

Sklízí se celá rostlina (nať + listy), nejlépe ve slunečný srpnový den. Užíváme začerstva nebo sušíme ve stínu při teplotách do 30°C.

Čaje z tulsi užíváme při těžkém nachlazení, únavě a celkovém úbytku sil. Působí rovněž pozitivně na imunitní systém, na žaludek, podporuje vylučování žluče, ničí střevní parazity a snižuje horečku. Vyživuje nervovou soustavu, podporuje práci srdečního svalu, uvolňuje. Přisuzují se jí antioxidační účinky. Tulsi znamená "nejlepší ze všech" a ve starých ayurvédských textech je dokonce známa pod přízviskem „elixír života“. Považována je také za jeden z tradičních adaptogenů posilujících odolnost vůči stresu. V neposlední řadě bazalka posvátná posiluje dýchací systém a při infekcích ulehčuje vykašlávání. 

V kuchyni nalézá bazalka svatá uplatnění ve sladkých jídlech, jako koření do salátů, omáček a masových jídel. Její silice se využívá v kosmetice.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: